Anul acesta ne-am pregătit pentru 3 tabere, în lunile iulie și august. Așteptăm peste 50 de familii și pregătim activități pentru toate vârstele.
Dacă nu ai apucat să te înscri dar ți-ai dori să ajungi mai avem câteva locuri libere. Îți lăsăm aici niște încurajări de la participanții de anul trecut:
“Totul a fost la superlativ. Schimbul de experiență cu familiile adoptatoare participante cat si faptul ca cei care au făcut prezentările erau persoane cu experiența persoane în domeniul adoptiei. Conectarea este pe primul loc în relația cu copilul nostru. Principiile TBRI sunt foarte importante. Felicitări pentru inițiativă și munca depusă în sprijinul familiilor și copiilor adoptați!” – Manuela, părinte adoptiv, Timișoara
“Am apreciat disponibilitatea voluntarilor și a organizatorilor de a ne răspunde nevoilor.Am înțeles că nu suntem singuri în aceasta experienta. Că atașamentul nostru ne influențează alegerile și comportamentul și tot timpul să aducem conectarea înaintea corectării.” – Teodora, părinte adoptiv, Germania
|
Summit-ul din acest an a fost unul aniversar, am sărbătorit 10 ani de Summit-uri. Evenimentul a fost desfășurat în perioada 9-13 Mai în București.
Summit-ul a fost precedat de 2 Preconferinție.
Am început în zilele de 9-10 Mai cu 2 cursuri: Îngrijirea competentă în trauma și Adolescenții și trauma – curs avut în premieră. Au participat de la părinți, la asistenți sociali, reprezentanți de organizații, asistenți maternali
Din impresiile participanților:
Informatile au fost foarte documentate. Volum mare de informații. Formatori cu multă experiență, care au aplicat ei înșiși metodele prezentate.
Am învățat despre Importanta constientizarii impactului pe care trauma îl are în viața copiilor și adulților. Importanța procesului de vindecare. Importanța relației de atașament și a relațiilor sociale.Importanța îngrijirii personale.
Am continuat cu simpozionul care a prezentat teme actuale și de mare interes: Suicidul în România, Sindromul Burnout și trauma secundară, Adicții la copiii ce au suferit traumă, Abuzul sexual al copiilor, Participanți au avut o jumătate de zi în care am mers în profunzime pe aceste teme.
În paralel a fost desfășurat și Leadership și responsabilitate în organizațiile non-guvernamentale: cum crești încrederea și eficiența? – pre conferință dedicată liderilor de ONG-uri
Multe lucrări și organizații bine intenționate au suferit prejudicii de imagine, unele chiar și-au încetat activitatea, din cauza ieșirii la iveală a unor practici defectuoase sau, și mai rău, a unor cazuri de malpraxis sau unor acțiuni inadecvate ale angajaților sau voluntarilor. Este ușor să credem că astfel de lucruri nu ni se pot întâmpla nouă niciodată. Însă, pentru a asigura succesul pe termen lung, este vitală stabilirea de măsuri de precauție pentru protejarea beneficiarilor, angajaților și voluntarilor precum și a celor care poartă răspunderea legală a activităților organizației.
Summit-ul efectiv a început în data de 11-13 Mai. Ne-am bucurat de prezența artistică a lui Cristian cazacu și Laura Dinu, prezența Autorității Naționale prin doamna Președinte Elena Tudor și mulți specialiști și practicieni care au împărtășit din experiența și practica lor.
Am avut peste 350 de participanți din 22 de județe ale țării, participanți din afara țării : Canada, USA, republica Moldova, Uk. Ne-am bucurat de prezenta a 30 de asistenți maternali din București care au ales să se instruiască pentru a se putea îngriji cât mai bine de copiii pe care îi au în grijă.
Mărturii
Am fost pentru prima dată la un astfel de summit.Am rămas plăcut surprinsă de subiectele discutate.Mi-am schimbat punctul de vedere în multe probleme ascultând părerea specialiștilor.Am rămas plăcut surprinsă de omenia tuturor celor prezenți începând de la voluntari,organizator ,și tuturor celor implicați
Am învățat că e important să aplicăm <grija de sine> în viața personală și să împărtășim tema cu colegii noștri.
|
De ce sunt importante trainingurile în înțelegerea traumei?
|
Este extrem de important ca părinții adoptivi să fie instruiți înînțelegerea traumei pentru că adopția în sine poate implica experiențe traumatizante pentru copiii adoptați. Acești copii pot fi supuși la traume anterioare, cum ar fi neglijarea, abuzul fizic sau emoțional, separarea de familie biologică sau orfelinat, care pot avea un impact profund asupra dezvoltării și bunăstării lor.
Iată câteva motive cheie pentru care pregătirea părinților adoptivi în trauma este esențială:
Înțelegerea impactului traumei: Trainingul în trauma îi ajută pe părinții adoptivi să înțeleagă cum traumele anterioare pot influența comportamentul, dezvoltarea și relațiile copiilor adoptați. Această înțelegere le permite părinților să ofere o susținere adecvată și să abordeze problemele specifice legate de trauma într-un mod empatic și eficient.
Abordarea sensibilă și răspunsul adecvat: Părinții adoptivi instruiți în trauma pot identifica semnele și simptomele traumei la copiii lor și pot răspunde într-un mod adecvat și sensibil la nevoile lor. Aceasta include stabilirea unui mediu sigur și securizant, promovarea relațiilor de atașament sănătoase și oferirea de suport emoțional și terapeutic.
Gestionarea comportamentului dificil: Copiii adoptați pot prezenta comportamente dificile sau tulburări de reglare în urma experiențelor traumatizante anterioare. Prin formarea în trauma, părinții adoptivi învață strategii eficiente de gestionare a comportamentului, cum ar fi tehnici de reglare a stresului și abordări terapeutice specifice, care îi pot ajuta să răspundă adecvat și să ajute la vindecarea copiilor lor.
Construirea relației și atașamentului: Trauma anterioară poate afecta capacitatea copiilor adoptați de a construi relații de atașament sănătoase. Părinții adoptivi instruiți în trauma sunt echipați cu abilitățile necesare pentru a susține și promova legătura afectivă și atașamentul securizant cu copiii lor. Aceasta contribuie la dezvoltarea emoțională și relațională sănătoasă a copiilor adoptați.
Auto-îngrijirea și sprijinul părinților adoptivi: Trainingul în trauma le oferă părinților adoptivi cunoștințele și instrumentele necesare pentru a-și gestiona propriul stres și pentru a avea grijă de bunăstarea lor emoțională în timpul procesului de adopție și după aceea. Auto-îngrijirea adecvată și accesul la sprijin și resurse pot ajuta părinții adoptivi să facă față provocărilor și să rămână angajați și sănătoși în rolul lor de părinți.
Pregătirea părinților adoptivi în trauma este esențială pentru a oferi o adopție de succes, care să asigure dezvoltarea sănătoasă și bunăstarea copiilor adoptați. Aceasta ajută la formarea unui mediu de încredere, sprijin și siguranță, în care copiii pot crește și se pot recupera în mod sănătos din experiențele traumatizante anterioare.
|
Începând cu anul 2022, în România s-a lansat cursul TBRI (Intervenția Bazată pe Relații de Încredere) pentru formarea îngrijitorilor. Acest curs adoptă o abordare fundamentată pe teoria atașamentului și are ca scop tratarea traumei. TBRI este o metodă destinată părinților și profesioniștilor care lucrează cu copii care au trecut prin experiențe traumatizante precum abuzul sau neglijarea. Cursul este conceput într-un mod interactiv și este predat de traineri certificați TBRI.
Din luna aprilie până în prezent au avut loc trei cursuri TBRI în format online. Întrucât există o cerere și un interes crescut din partea oamenilor de a se informa în acest domeniu, vom continua să oferim aceste cursuri. Numărul total de participanți la cele trei cursuri online se ridică aproximativ la 40.
Pe lângă cursurile online am avut și cursuri în format fizic în câteva orașe:
|
Sibiu
Pe 6-7 iunie 2023 am organizat un curs TBRI (Intervenția Bazată pe Relații de Încredere) la Sibiu, în parteneriat cu AMEC, unde au participat aproximativ 20 de cursanți, misionari AMEC. Am avut un timp bun de învățare interactivă, într-o atmosferă plăcută, cursanții fiind foarte motivați să se dezvolte în a ști cum să interacționeze mai bine cu copiii cu istoric de traumă.
Dintre feedback-uri:
“La acest curs am apreciat cel mai mult accentul pus pe conectarea cu copilul, stilurile de parenting și strategiile proactive. Am înțeles că e important să mă conectez cu copilul înainte da a-l corecta, cum se dezvoltă creierul și cum e afectat de traumă.”
“Am apreciat expunerea excelentă a cursului și filmulețele, dar și discuțiile după vizionarea lor. Printre ideile cu care rămân din acest curs este aceasta: reconectarea este foarte importantă.”
“Un curs foarte practic, de mare folos în lucrarea noastră. Rămân cu ideea că baza unei legături trainice cu copilul este CONECTAREA.”
|
Cehu Silvaniei
În colaborare cu Fundația Benefacto și DGASPC Sălaj, am organizat în zilele de 8-10 iunie 2023 un curs de TBRI cu prezență fizică în Sălaj, Cehu Silvaniei, unde au participat 27 de persoane: asistenți sociali, psihologi, manageri de caz, psihopedagogi, educatori care lucrează în centrul de plasament, centrul maternal sau la căsuțe.
Au fost trei zile intense, pline de informații, dar și foarte apreciate de participanți.
Mărturii participanți:
“Am apreciat conținutul aprofundat și pe înțeles, educativ și practicabil. Mi-a plăcut accentul pus pe implicarea mai multă în viața copiilor și ascultarea acestora și că am învățat metode de liniștire. Mă bucur că am reușit să particip, am învățat multe lucruri.”
“Am apreciat conținutul integral al cursului, tehnicile de liniștire, accentul pus pe conectarea cu copiii. Am învățat că traumele se pot vindeca. Metodele TBRI sunt eficiente, aplicabile. Mulțumim pentru dedicare! Mulțumim pentru tot! A fost cel mai bun, eficient curs la care am participat.”
|
În acest an, am continuat să organizăm webinarii pe diverse teme relevante pentru cei care ne urmăresc activitatea și am căutat să invităm specialiști în domeniu pentru a ne îndruma în direcția potrivită. Printre temele abordate s-au numărat ”Cum depășim propria experiență de parenting pentru a le putea oferi copiilor noștri un mediu de creștere mai sănătos?” cu Corina Caba, ”Viața în doi, când nu mai suntem doar noi – relația de cuplu după apariția copiilor” cu Ioana Ologeanu. În timpul acestor webinarii, am avut aproximativ 50 de participanți, iar înregistrările disponibile pe site-ul nostru au fost ascultate de mulți alți oameni interesați.
|
De-a lungul timpului, procesul de adopție din România a fost perceput de mulți ca fiind complex și dificil. Cu toate acestea, observăm că interesul față de acest proces crește pe măsură ce trece timpul, iar acest lucru ne bucură și ne motivează să continuăm eforturile noastre. În dorința noastră de a sprijini și ghida acești potențiali părinți adoptivi, am continuat să oferim consiliere lunară prin sesiuni de informare despre adopție și plasament, precum și prin alte mijloace de comunicare. La sesiunile lunare am avut aproximativ 25 de participanți.
Mărturii:
“Va mulțumesc frumos!”
“Mi.a fost de mare folos întalnirea cu dumneavoastra!”
“Faceți o treaba minunata atat pentru noi cei care dorim sa devenim părinţi cât și pentru bieţii copilaşi care au atata nevoie de o mângâiere părintească.”
|
Retreatul Voluntarilor ARFO, 20-23 aprilie 2023
|
La ARFO credem în puterea unei vieți reîmprospătate. Ca urmare a acestei convingeri am pus la cale un retreat pentru voluntarii care de-a lungul anilor ne-au fost alături în activități, grupuri de sprijin, tabere și evenimente precum Summitul anual sau altele de anvergură mai redusă. În luna aprilie, timp de 4 zile, 55 de participanți am petrecut împreună în județul Argeș, la Casa Bella în Bughea de Sus, într-un loc fermecător aflat lângă un pârâu, la marginea pădurii.
Activitățile întreprinse împreună au vizat pe de-o parte revigorarea minții prin jocuri de masă și de perspicacitate, dar și sănătatea corpului, prin diverse jocuri și drumeții prin pădure.
Pentru conectarea cu Dumnezeu și conectarea între noi, ne-au inspirat timpul de închinare și învățătură de dimineață, jocurile de cunoaștere și timp petrecut împreună în natură, voia bună și cântecul de la focul de tabără. Câteva teste de personalitate și de abordare a conflictelor nu doar că ne-au ajutat să înțelegem pe noi înșine, dar au adus și multe momente de haz și veselie care rămân ca amintiri luminoase.
Ne-am dorit și refocalizare, pentru a înțelege de unde venim, unde suntem și încotro ne îndreptăm, iar rememorarea trecutului, înțelegerea prezentului și anticiparea și creionarea viitorului în sesiunile de seară au fost tot atâtea momente de reamintire a motivelor pentru care ARFO există, a realizărilor cu care ne mândrim și a speranțelor care ne animă. Tot aici am reiterat valorile care ne călăuzesc în munca noastră comună de a ne asigura că fiecare copil din România beneficiază de un cămin permanent dedicat bunăstării lui.
Pentru cei căsătoriți, Tim și Caroline Bailey au oferit instruire referitoare la viața de cuplu, iar ceilalți voluntari au putut învăța și discuta despre trăirea unei vieți cu scop.
În final, ieșirea voluntarilor s-a dovedit a fi o bună pauză de reîmprospătare a forțelor și de reajustare a viziunii pentru viitor, un popas la care vom privi cu drag și de care ne vom aminti în anii care vor veni.
|
În România, Ziua Adopției este sărbătorită la data de 2 iunie în fiecare an. Această zi are ca scop să promoveze și să evidențieze importanța adopției și să ofere recunoaștere și sprijin familiilor care au ales să ofere un cămin și o familie unui copil prin adopție.
Ziua Adopției în România are o semnificație specială deoarece adopția este un act de iubire și generozitate, prin care copiii aflați în dificultate sau fără o familie de îngrijire pot găsi un mediu sigur și iubitor în care să crească și să se dezvolte. Această zi aduce în prim-plan importanța oferirii unei șanse de viață mai bune pentru copiii care au nevoie de protecție și susținere.
Ziua Adopției în România servește și ca o oportunitate de a reflecta asupra nevoilor copiilor aflați în sistemul de protecție a copilului și de a promova îmbunătățiri în domeniul adopției, astfel încât aceasta să fie un proces eficient și transparent, în beneficiul copiilor și familiilor implicate.
În acest an Arfo a fost prezentă prin grupurile locale la evenimente de 2 Iunie în 5 locații: București, Iași, Oradea, Sibiu, Timișoara și Cluj Napoca unde Alex Ilie – director executiv ARFO vorbește, în fața a sute de oameni care sunt prezenți la Festivalul HeartBeats, despre cei 42.000 de copii din România care nu au cui să spună “mama” și “tata”.
|
București
În București Alianța România Fără Orfani (ARFO) și Asociația Tzuby’s Kids în parteneriat cu Roaba de Cultură au sărbătorit Ziua Națională a Adopției, în Parcul Herăstrău– zona Pescăruș din București.
Sub forma unui traseu interactiv intitulat „Călătorie în lumea adopției”, eveniment la care au participat peste 250 de persoane, au fost organizate ateliere pentru copii cu diverse teme, modelaj, podcast, ateliere de desen, zone senzoriale, lut, jocuri sportive și am ascultat poveștile unor familii, care au experimentat adopția, într-un mod interactiv.
Încercăm să creștem gradul de conștientizare cu privire la nevoile de adopție ale copiilor din sistemul de protecție. În momentul de față sunt 7000 de copii declarați adoptabili și doar 3000 de părinți atestati să adopte. Pe de alta parte, încercăm să le spunem părinților adoptivi că nu sunt singuri, că suntem aici sa le oferim grupuri de suport, tabere terapeutice, intervenții terapeutice, training, astfel încât parcursul integrării copiilor în familie sa fie cât mai ușor, a declarat Liviu Mihaileanu, președinte ARFO și părinte adoptiv
Participantii au avut ocazia sa afle informații de la asociația Tzuby’s Kids despre etapele adopției, proces și sfaturi utile pentru adoptatori, dar și posibilitatea de a achizitiona produse terapeutice marca Tzuby Toys. Pentru sărbătoriți surprizele au fost numeroase: de la ateliere de modelaj, jocuri sportive până la podcast-ul organizat de radio CrossOne, la care copiii au avut ocazia să cânte și să vorbească despre lucruri simpatice, dar și foarte profunde.
Sfatul meu pentru Președinte ar fi să-i ajute pe cei nevoiași și să facă rost de părinți pentru cei abandonați, Florin, copil adoptat
Părinții adoptivi au răspuns la randul lor la câteva întrebări despre minunata calatorie a adoptiei, iar cuvinte precum culoare, bucurie, implinire, provocari, satisfacții se numără printre răspunsuri.
|
Iași
Anul acesta am sărbătorit la Iași 2 iunie, Ziua Adopției, într-o atmosferă caldă și plină de energie. Călătoria în lumea adopției a cuprins 4 stații, 3 pentru copii și una pentru părinți.
Aceste stații au cuprins ateliere diverse: pictură pe față, tabloul familiei, craft, teatrul de păpuși Zum Zum, treasure hunt, activități cu parașuta etc.
În program a fost inclusă și povestea de adopției a unei familii din Iași.
Pe lângă cei peste 20 de voluntari, au participat aproximativ 40 de copii și familiile lor, și am sărbătorit împreună familia.
|
Oradea
În Oradea am avut parte de prezența Fundația Casa Speranței, si A.P.A (Asociația părinților adoptivi).
Evenimentul a avut loc la Centru Creștin Salem din Oradea.
Copii s-au bucurat de toboganele gonflabile iar apoi au început jocurile pe echipe. Părinții au avut un loc pentru întrebări și răspunsuri unde era Corina Caba, director la Fundația Casa Speranței.
Au fost prezenți peste 100 de persoane (copii, părinți și voluntari)
|
Sibiu
Pe 2 iunie, cu ocazia Zilei naționale a Adopției, a avut loc expoziția Călătorie în lumea Adopției, la biblioteca Astra, corpul B, între orele 10:00-20:00. Așa cum îi sugerează titlul, vizitatorii expoziției au fost invitați să parcurgă un traseu cu patru stații, fiecare stație fiind o zonă delimitată prin decor și amplasament de la mezaninul bibliotecii Astra.
La intrare vizitatorii au fost serviți cu gustări, o băutură răcoritoare și au primit o hartă a expoziției, împreună cu indicații de parcurgere a traseului, cu puncte de interes atât pentru adulți, cât și pentru copii. Au participat peste 60 familii (aprox 200 adulți și copii)
|
Timișoara
2 Iunie, Ziua națională pentru Adopție, a fost marcată la Timișoara printr-o sărbătoare dedicată familiilor și copiilor care au trecut prin adopție sau sunt interesați de aceasta. Au participat peste 20 de familii alături de circa 40 de copii la un eveniment în cadrul căruia ne-am putut bucura de activități sportive, face-painting, jocuri cu baloane de săpun, muzică și dans, craft, tatuaje temporare. Artistul caricaturist Radu Clețiu a creat gratuit portrete atât copiilor cât și părinților. La final un grup de copiii ne-au încântat cu un mini concert vocal-instrumental. Am stat la dispoziția celor care aveau întrebări despre adopție, am împărțit pliante și am invitat la grupul de sprijin și în taberele Refresh familii care nu au mai fost alături de noi. Toate acestea în decorul frumos al Parcului Copiilor din centrul orașului de pe Bega.
Ne-au fost alături peste 25 de voluntari și partenerii noștri, DGASPC Timiș (reprezentată prin Director General Carmen Apostol și doamna Păuleț Gabriela), Biserica Creștină Baptistă Vox Domini și Școala Primară Primii Pași.
|
Deo Gloria Sibiu, Betel, Emanuel, Deo Gloria Ploiești sunt doar câteva din bisericile în care am fost invitați lunile acestea pentru a împărtăși din visul nostru ca fiecare copil să crească într-o familie permanentă și să-l cunoască pe Tatăl cel ceresc. De fiecare dată am fost uimiți să vedem cum creștini, pasionați de Dumnezeu și de misiunea Lui printre oameni, devin entuziasmați de a reflecta dragostea lui printre cei mai vulnerabili copii.
“Adopția, inima Evangheliei” a fost tema întâlnirilor. Bucuria de a întelege puțin din profunzimea și mărimea faptului că Dumnezeu ne-a adoptat, în tandem cu faptul că cel mai bine putem reflecta asta făcând parte din mișcare de adopție au fost parte din mesajul împărtășit. Suntem chemați la vieți extraordinare și nu la a fi “creștini cuminți”
Poate una din cele mai mari bucurii a fost să îi vedem pe participanți dedicându-se ca într-un mod diferit fiecare, să trăiască aceasta chemare. Iar unii dintre ei decizând să adopte. Rugați-vă împreună cu noi pentru roade bogate.
|
Conferința “Dincolo de aparențe”, Târgu Jiu
|
Pe 26 – 28 mai am fost invitați la Conferința “Dincolo de aparențe”, Tg.Jiu, organizată de Fundația “Din Mâna Lui” unde am susținut următoarele teme: impactul traumei, atașamentul și trauma, disciplinarea copiilor cu istoric de traumă, metode de intervenție – TBRI.
Au participat un număr de peste 60 educatori, asistenți sociali, psihologi, asistenți medicali,
Printre feedback-urile primite:
“mi-au plăcut prezentarea, modul de expunere, exemplele, tot personalul care a prezentat cursul.”, “ Mi-a plăcut implicarea formatorilor, expunerea tuturor informațiilor atât de bine explicate, pe înțelesul tuturor.”
Am avut ocazia să pun în practică ceea ce am învățat în relația cu copiii și a fost foarte eficient. Este mica mea victorie, dar o meritați cu toții. Nu știu cât contează, dar aveți toată stima mea. Mi-ar plăcea pe viitor să cunosc mai multe despre TBRI, o sesiune pe această temă, sunt senzaționale noile principii.”
|
Alături de Nepal, Bangladesh și Serbia
|
Alături de World Without Orphans am avut privilegiul să ajutăm puțin la formarea și consolidarea altor mișcări naționale “fără orfani”. De data aceasta călătoria ne-a dus în Nepal – țară cu peste un milion de orfani, Bangladesh – țara cu cea mai mare densitate din lume având peste 3,4 milioane copii lipsiți de părinți și Serbia, vecina noastră ce încearcă să înțeleagă valoarea colaborării și a lucrului împreună pentru o cauză atât de frumoasă.
De fiecare dată, încercarea noastră a fost de a înțelege cultura și specificul zonei respective și apoi, împreună cu oamenii din zonă, să vedem cum principiile ce ne-am condus pe noi pot prinde formă în contextele lor; în toată lumea, este valoros ca oamenii să își dea mâna pentru ca fiecare copil să fie iubit și protejat într-o familie.
Lecțiile învățate și relațiile construite au făcut ca aceste călătorii să fie extrem de valoroase nu numai pentru cei vizitați dar mai ales pentru noi.
|
Toată funcționarea ARFO este susținută prin generozitatea sponsorilor, astfel încât 100% din donațiile dumneavoastră sunt destinate alimentării inițiativelor ARFO care aduc conștientizare și cresc și ghidează îngrijirea eficientă a copiilor.
Dacă vrei să susții Visul ARFO o poți face în următoarele moduri:
– donând ocazional sau lunar.
– Un alt mod prin care ne poți susține este să-ți donezi ziua de naștere #UnLaMulțiAniAltfel
Sau direcționând până la 20% din impozitul pe profit al companiei tale sau până la 20% din impozitul pe venitul microintreprinderilor către Alianța România fără Orfani
Mulțumim pentru toată susținerea și dragostea cu care ne înconjurați!
Visul favorit al fiecărui copil este familia!
#arfo #doneaza
|
“Fiecare Copil Merită dragostea unei familii”
Având în minte acest gând vă invităm să fiți parte din Lanțul de rugăciune ARFO care se întâmplă în fiecare prim weekend din lună și vă provocăm să fim voci pentru cei care au nevoie să li se audă durerea.
De la începutul anului am avut 165 de persoane înscrise în Lanțul de rugăciune.
Vă invitam ca în lunile de vară să ne rugăm pentru taberele Refresh, pentru familiile și copii care vor fi prezenți. Acest timp petrecut în tabere să fie un timp de reîmprospătare emoțională și a relației dintre părinte și copil. Informațiile acumulate și tehnicile învățate să îi ajute în provocările care apar zi de zi.
Mai multe informații despre înscriere și desfășurare găsești în link-ul de mai jos.
|
|
|
|