În perioada 14-15 aprilie 2016, la Târgu Mureș, a avut loc întâlnirea de training a “Consorțiumului de traumă” al Alianței România fără Orfani (ARFO). La întâlnire au participat o parte dintre primii formatori TBRI (Trust-Based Relational Intervention), pregătiți de către Dr. David Schooler și Dr. Jayne Schooler în cursul anului 2015, alături de alte persoane implicate în vindecarea copiilor cu istoric de traumă.
Tematica abordată, “Stresul traumatic secundar, epuizarea și îngrijirea personală”, a fost de un real interes pentru participanți, veniți din diferite părți ale țării: București, Brașov, Arad, Oradea, Pitești și Târgu Mureș. Subiectul a fost abordat din diferite perspective, de la motivele pentru care tindem să neglijăm îngrijirea psiho-emoțională personală, diferențe și asemănări între stresul traumatic secundar și epuizare, indicatori ai stresului traumei secundare și factori care contribuie la acesta, până la semnele de avertizare și strategii de recuperare, strategii și metode de îngrijire personală.
Participanții au avut ocazia sa experimenteze peste 20 de teste de evaluare, chestionare de diagnoză și strategii de îngrijire personală. “Până acum nu am realizat riscul la care mă expun în munca zilnică și la importanța îngrijirii personale. Plec cu un plan concret pentru săptămâna viitoare și vreau să devină parte din viața mea”, ne mărturisește unul dintre participanti. “Am înțeles cât de important este să construim sisteme în care să avem grijă de cei pe care îi conducem. Abia aștept să mă întorc acasă și să aduc schimbări în organizația pe care o conduc”, ne mărturisea un altul. “Am experimentat epuizarea în trecut și seminarul mi-a fost de mare folos pentru a învăța cum să planific pentru a nu ajunge din nou acolo. Cea mai importantă idee: a avea un grup de suport format din oameni care să joace roluri diferite în viața mea.”
Alianța România fără Orfani reunește peste 30 de organizații nonguvernamentale și religioase, firme, persoane publice și private care s-au devotat slujirii nevoilor fizice, psihice și spirituale ale copiilor aflați în dificultate, serviciile acestora incluzând adopția, plasamentul familial, asistența maternală, consilierea și prevenirea abandonului.
In cadrul ARFO a fost instituit “Consorțiumul de traumă”, fiind un grup de formatori, specialiști interconectați, cu scopul de a crea o platformă prin care fiecare copil aflat în dificultate să beneficieze de îngrijire calificată.