Toată lumea are parte de stres. Stresul în cantitate mică e considerat un lucru bun. Ne ține alerți, atenți și ne ajută să funcționăm la performanță maximă. Prea mult stres ne poate slăbi. Ne poate paraliza și poate face ravagii când vorbim despre sănătate. Într-o lume plină de criză după criză, atât la nivel național, prin scandalurile politice, dar și la o scară mai mică, printr-un copil care cade, făcându-și astfel o zgârietură la cot – suntem puși continuu în fața unor circumstanțe stresante. E mai ușor să găsim soluții pentru evenimentele minore (un plasture și o îmbrățișare sunt suficiente pentru a trata o zgârietură la cot). Dar pentru alte evenimente generatoare de stres, cum ar fi pierderea locului de muncă, dificultăți financiare, probleme în relații sau probleme de sănătate, soluțiile nu ne sunt chiar așa la îndemână. Realitatea este că pentru multe dintre problemele zilnice cu care se confruntă părinții nu există o soluție ușoară, rapidă, satisfăcătoare, și de multe ori rămân nerezolvate. Drept rezultat, viețile noastre sunt supuse presiunii a ceva ce vom numi stres rezidual.
Stresul rezidual este stresul care apare în urma unor probleme nerezolvate. Acest tip de stres poate începe să se manifeste în feluri pe care adesea nu le recunoaștem. Căutând sursa stresului face parte din rezolvarea problemei. În această broșură vor fi prezentate câteva din aceste simptome și felul în care putem crește nivelul de conștientizare al problemelor cauzate de stres. De asemenea, vor fi abordate și deciziile pe care le putem lua și ce putem face noi pentru a reuși să stăpânim nivelurile de stres.
Stresul și mânia sunt considerate de multe ori două fețe ale aceleiași monede. Chiar dacă focusul broșurii este pe felul în care putem gestiona stresul, multe dintre sugestii sunt eficiente și pentru controlul mâniei.
Ca indivizi unici, abilitatea noastră de a face față stresului poate varia. Ca părinți, felul în care tratăm stresul va fi o adevărată moștenire pentru copiii noștri – o moștenire ca binecuvântare, sau ca povară deficitară.
Următoarele pagini ale acestui ghid vor conține:
- Stresul – semne de avertizare
- A cui este problema?
- Abilități eficiente de rezolvare a problemelor
- Ești dependent de muncă?
- Activități care reduc stresul