Dacă doriți să adoptați un copil din România, în condițiile în care aveți domiciliul într-o altă țară, trebuie să știți că, pentru prima etapă, aceea de obținere a atestatutului de parinte/parinti adoptiv(i), demersurile se fac în țara unde locuiți, dar pentru perioada de potrivire este necesar sa veniti in tara.
Mai jos regasiti cateva informatii cu privire la adoptia internațională:
- Persoana/familia cu reşedinţa obişnuită în străinătate poate formula cerere de adopţie internaţională (modelul tip) care se înaintează A.N.D.P.D.C.A. prin intermediul autorităţii centrale sau al organizaţiei străine autorizate (direct sau prin persoane împuternicite în acest sens).
- Lista autorităţilor centrale cu atribuţii în materia adopţiei internaţionale poate fi consultată pe site-ul Convenţiei de la Haga www.hcch.net – secţiunea Adoption, Central and other Authorities).
- Lista organizaţiilor străine autorizate de către A.N.D.P.D.C.A. pentru a desfăşura activităţi în domeniul adopţiei internaţionale şi acreditate în statul de primire poate fi consultată pe website-ul A.N.D.P.D.C.A. la secţiunea Activitate – Adopție – Adopție Internațională (http://www.copii.ro/activitate/adoptie/adoptie-internationala).
- Modelul cererii de adopţie internaţională este publicat pe website-ul A.N.D.P.D.C.A. la secţiunea Activitate – Adopţie – Formulare adopţie internaţională (http://www.copii.ro/activitate/adoptie/adoptie-internationala/formulare-adoptie-internationala/).
- Dupa obtinerea atestatului de parinte/familie adoptatoare, urmeaza procedura de potrivire inițială – se realizeaza la nivel local, de către responsabilul de caz al copilului, din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului în a cărei rază teritorială domiciliază copilul (D.G.A.S.P.C.), şi presupune identificarea şi selectarea din Registrul National de Adoptii (R.N.A.) a adoptatorului/familiei adoptatoare cu reşedinţa obişnuită în străinătate, aflată în evidenţa R.N.A care, din punct de vedere teoretic, corespunde nevoilor copilului.
- In urma realizării potrivirii iniţiale, persoana/familia adoptatoare are obligaţia să se deplaseze în România şi să locuiască efectiv pe teritoriul ţării pentru o perioadă de cel puţin 30 de zile consecutive, în scopul realizării potrivirii practice cu copilul.
- Relaţionarea copilului cu adoptatorul/ familia adoptatoare se realizează în sectorul/judeţul de domiciliu al copilului, prin vizite şi întâlniri la locuinţa copilului, în spaţii de joacă şi recreere, precum şi în alte locaţii stabilite de responsabilul de caz care să permită acomodarea şi interacţiunea dintre aceştia.
- După finalizarea procedurii de potrivire practică, urmeaza etapa de încuviinţare a adopţiei, obtinerea documetelor de identitate a copilului, dar si cele de calatorie.
Orice alte solicitări de clarificare pot fi adresate direct autorității de profil la email: office@anpfdc.ro