Summitul ARFO 2023 – Călătorind împreună –
|
Pagina de înregistrare a Summitului ARFO 2023 este disponibilă!
Vino alături de noi la un eveniment plin de perspectivă și impact care are potențialul de a schimba viețile multor copii care au nevoie de o familie.
Summitul ARFO este un eveniment anual dedicat promovării și susținerii adopțiilor și a tuturor celor implicați în procesul de adopție din România. Este o parte esențială a misiunii noastre.
Vei avea ocazia… – să înveți de la specialiști în domeniu, – să te conectezi cu alți părinți adoptivi, – să obții informații valoroase despre procesul de adopție.
Fie că te gândești la adopție sau ai adoptat deja, fie că ești implicat direct sau indirect în procesul de adopție, această conferință este pentru tine!
Vom aborda o gamă largă de subiecte, de la înțelegerea sistemul juridic până la abordarea nevoilor emoționale ale copilului tău. În plus, vor exista numeroase oportunități de a pune întrebări și de a participa la discuții relevante pentru tine.
Nu rata această oportunitate deosebită de a fi INSPIRAT, ÎNCURAJAT și ECHIPAT.
Înscrie-te acum atât la pre conferințe, cât și la evenimentul principal.
Haideți să ne reunim și de această dată pentru aceeași miză: ca fiecare copil din România să crească într-o familie permanentă, dedicată bunăstării lui.
|
Am început anul 2023 cu multe activități și evenimente. Uite ce s-a întâmplat în primele 3 luni.
|
|
|
Anul acesta am continuat să livrăm și să prezentăm cursul Îngrijirea Competentă în Traumă, care are un număr de 18 ore. Cursurile au fost bine primite de către participanți pentru că au găsit exemple practice și îmbinarea teoriei cu practica.
De la începutul anului și până acum ne-am bucurat de prezența a peste 35 de participanți la cele 2 cursuri desfășurate online.
Mărturii:
“În primă fază am evaluat conținutul ca fiind basic, dar pe parcurs mi-ați trezit interesul și ați venit cu resurse excelente ce pot fi folosite în munca practică cu copiii. Pentru mine cursul a fost adecvat atât din punct de vedere al informației, cât și al organizării. Admir nivelul de adaptabilitate al informației. Mi-a fost foarte util să înțeleg cum orientarea pe conectare va duce spre corectarea comportamentelor copilului care a trecut prin traumă. Am apreciat axarea pe practicabilitatea teoriilor prezentate.” psiholog, participant curs ICT
“Am apreciat cel mai mult la cursul acesta modalitatea de a transmite informații cu empatie competentă și profesionalism. Pentru mine toate informațiile au fost utile. Mi-a fost de ajutor, în mod deosebit, accentul practic pus pe relaționarea cu un copil/copii cu traume. Mulțumesc!” – participant curs ICT
|
|
|
Cursul TBRI (Intervenția Bazată pe Relații de Încredere) de formare a îngrijitorilor este oferit în România de la începutul anului 2022 și folosește o abordare bazată pe teoria atașamentului cu aplicabilitate în ceea ce privește trauma.
TBRI este o metodă de abordare pentru părinții și profesioniștii care lucrează cu acei copii care au avut parte de abuz, neglijare, și/sau alte tipuri de traumă. Cursul este gândit să fie interactiv și este predat de traineri practicanți TBRI certificați.
Anul acesta au fost organizate deja 3 cursuri TBRI, două în format fizic la Sibiu și Brăila, și unul online. Vom continua să le oferim deoarece cererea și dorința oamenilor de a se informa în această direcție este mare și sunt de ajutor. La cele două cursuri au participat un număr de aproximativ 75 de cursanți.
Mărturii:
“A fost un curs foarte clar care mi-a structurat lucruri pe care le făceam dar într-un mod dezorganizat și am învățat ceea ce nu știam. Cel mai util a fost să știu că înțelegerea propriei persoane este importantă pentru toate acțiunile mele.” – participant curs Sibiu
“Faptul că persoanele care l-au prezentat vorbeau cu atâta siguranță încât m-au convins să cred că există speranță pentru fiecare copil și că pot și eu să reușesc să aplic principiile. Au fost foarte utile exemplele practice din videoclipuri și cele fizice făcute de noi.” – participant curs Sibiu
|
|
|
Și anul acesta am continuat să oferim webinarii pe diferite teme necesare celor care ne urmăresc activitatea și am încercat să aducem diferiți specialiști care să ne îndrume în direcția corectă. Teme precum ”Inima unei mame” , ”Despre sacrificiu și grija de sine” cu Ioana Todoran, ” Rușinea: un subiect redus la tăcere” subiect discutat de Alina Muntean, ”Cum să organizezi grupuri de suport pentru părinți adoptivi și de plasament” cu Mirela și Liviu Mihăileanu, “Cercul siguranței”, cu Maria Mihali, au răspuns nevoilor părinților și specialiștilor. Am avut alături de noi aproximativ 100 de participanți în aceste luni, plus mulți alții care au audiat înregistrările de pe site.
|
|
|
Grup suport părinți de adolescenți
|
A fi părinte de adolescent este mereu o provocare, indiferent de timpul și locul în care trăiești, dinamica familiei poate fi dată peste cap și te simți ca într-un carusel care nu știi când se va opri. A fi părinte adoptator poate fi și mai provocator, la vârsta adolescenței copilul adoptat se confruntă cu și mai multe probleme și rolul părintelui este în continuare de a păstra conectarea și limite sănătoase, chiar dacă e dificil. Pentru aceasta am continuat la fiecare trei săptămâni întâlnirile online pentru părinții de adolescenți și am discutat diverse teme cu care se confruntă aceștia, grupul fiind ca o oază de liniște si revigorare în tumultul de probleme de zi cu zi.
Am discutat despre eșecuri și ce facem cu ele, despre ce înseamnă să fii un părinte ideal de adolescent și cât de departe sau aproape suntem de asta, despre grija de sine și modalități practice de a face asta. Toate aceste teme au fost pentru ca să fim părinți mai înțelegători și mai aproape de adolescenții noștri.
Dorim să întâmpinăm nevoile părinților și provocările lor specifice oferind susținere, un cadru confidențial, încurajând lucrurile frumoase din relația cu copiii lor adolescenți.
|
|
|
Grup de sprijin Timișoara
|
Inițiat la finalul anului 2019, grupul din Timișoara a venit în sprijinul a 13 familii și 4 familii monoparentale (din care două sunt acum în perioada de potrivire), familii care au oferit sau doresc să ofere un mediu permanent de creștere și dezvoltare pentru 14 copii, încă 2 copii fiind în proces de potrivire. Ne-am întâlnit în toată perioada de timp de la înființare până în prezent, cu sincope datorate COVID și altor factori, în acest context de sprijin emoțional, conectare și instruire în metode de intervenție (ICT și TBRI). Ne-au fost mereu alături specialiști precum Karina Velescu, psihoterapeut formator la Centrul Areopagus Timișoara și practician TBRI, Maria Mihali, psihoterapeut la Centrul Grow specializat pe terapia centrată pe emoții și Cercul Siguranței. Ne bucurăm de un număr bun de voluntari care ne vin în ajutor pentru a oferi copiilor oportunități de joacă și activități în aer liber. Suntem în procesul lansării unui al doilea grup de sprijin, datorită succesului de care s-a bucurat primul și nevoii de susținere a multor alte familii care sunt în căutarea unui loc sigur și primitor în care să fie îngrijite și să crească în abilitățile și cunoștințele necesare îngrijirii copiilor pe care i-au primit de la Dumnezeu pe minunata cale a adopției.
|
|
|
Pentru mulți oameni procesul de adopție din România poate părea încă un proces complex și anevoios, dar cu an ce trece vedem un și mai mare interes din partea multora, lucru care ne bucură și ne alimentează puterea de a continua. Iar din dorința de a fi alături de aceștia am continuat și anul acesta să consiliem lunar viitori părinți adoptivi prin sesiuni de informare în vederea adopției și plasamentului și prin alte mijloace de comunicare.
De la începutul anului și până la sfârșitul lunii acesteia 70 de persoane ne-au contactat pentru a afla mai multe informații despre adopție sau plasament, dintre care 54 de persoane au participat la sesiunile de informare, iar restul de 16 de persoane ne-au contactat personal.
Vedem rodul anului trecut și prin mesajele primite cu vești frumoase de la proaspeți părinți adoptivi care au avut dorința de a împărtăși cu noi bucuria lor, dar știm că acesta este doar începutul poveștii lor de succes de aceea și anul acesta vrem să le fim alături cu toate resursele de care dispunem.
“Am apreciat la această sesiune de informare că mi s-a răspuns clar la toate întrebările pe care le-am avut, iar informațiile prezentate m-au ajutat să mă decid la a lua un copil în plasament familial.” – participant sesiune de informare
“Cel mai mult am apreciat sinceritatea răspunsurilor și claritatea informării, care m-au ajutat să am așteptări realiste în privința vârstei copilului și a perioadei de așteptare. Vă mulțumesc!” – participant sesiune de informare
|
|
|
Întâlnire planificare 2023 ARFO, Sibiu, 19-22 ianuarie
|
Echipa ARFO s-a pregătit pentru un an plin de oportunități și realizări! Ne-am adunat în ianuarie pentru a evalua anul trecut și a planifica anul 2023, bucurându-ne și de un timp de conectare cu echipa.
Suntem mândri să lucrăm împreună pentru a garanta că fiecare copil din România crește într-o familie permanentă dedicată bunăstării lor și cunoștinței Tatălui Ceresc.
|
|
|
TBRI, Sibiu, 16-18 februarie
|
În colaborare cu DGASPC Sibiu, am organizat la Sibiu un curs de 3 zile, și anume: Intervenția Bazată pe Relații de Încredere. Au participat aproximativ 40 de persoane, printre care psihologi, asistenți maternali, parinți, educatori, lucrători în ONG-uri. A fost un timp de încurajare, suport, aducere de speranță, conștientizare și oferirea oportunității de schimbare și creștere în a privi copiii și problemele lor ca efect al traumei.
“Am apreciat faptul că persoanele care au prezentat cursul vorbeau cu atâta siguranță încât m-au convins să cred că există speranță pentru fiecare copil și că pot și eu să reușesc să aplic principiile. Exemplele practice din videoclipuri și cele fizice făcute de noi au fost foarte utile.” – Participant curs Sibiu
|
|
|
Training, Satu Mare, 24 februarie
|
Suntem încântați să fim partenerii proiectului “Copilul de lângă mine”, dezvoltat de Asociația Acces la Viitor și Școala Gimnazială ,,Mircea Eliade” Satu Mare
În cadrul workshop-ului susținut de trainerul nostru Corina Caba, am prezentat principii de intervenție și tehnici eficiente pentru a ajuta copiii în nevoie să se simtă în siguranță și să creeze o conexiune bazată pe încredere.
Suntem mândri să susținem această inițiativă și suntem convinși că va aduce beneficii semnificative copiilor de lângă noi. Vă mulțumim pentru susținerea acordată acestui proiect.
|
|
|
Suntem încântați să fim partenerii proiectului “Copilul de lângă mine”, dezvoltat de Asociația Acces la Viitor și Școala Gimnazială ,,Mircea Eliade” Satu Mare
În cadrul workshop-ului susținut de trainerul nostru Corina Caba, am prezentat principii de intervenție și tehnici eficiente pentru a ajuta copiii în nevoie să se simtă în siguranță și să creeze o conexiune bazată pe încredere.
Suntem mândri să susținem această inițiativă și suntem convinși că va aduce beneficii semnificative copiilor de lângă noi. Vă mulțumim pentru susținerea acordată acestui proiect.
|
|
|
De ziua mondială a ONG-urilor, Președintele ARFO – Liviu Mihaileanu a fost prezent la “ONG MeetUp 2023 / Let’s Celebrate World NGO Day” în Sibiu, alături de peste alte 70 de ONG-uri.
Acest eveniment aflat la a doua ediție este organizat de Institutul European de Impact Social (#ESI) și are ca scop facilitarea comunicării și interacționarea organizațiilor neguvernamentale care activează în diferite domenii de specialitate.
|
|
|
În colaborare cu colegii din Republica Moldova am participat la o conferință pentru părinții de plasament, asistenți maternali, la Chișinău, cu tema Copiii noștri și sexualitatea, susținută de psihologul nostru, Ligia Apăscăriței. Temele abordate au fost: Ce este sexualitatea și cum vorbim cu copiii despre ea, Abuzul sexual al copilului și consecințele sale, Comportamentul sexual al copilului: ce e normal și ce nu? Prevenție și ajutor.
Cei peste 30 de participanți au fost încurajați și mulțumiți, iar unii dintre ei au afirmat că aveau nevoie de această conferință, fiind o temă actuală, cu care se confruntă și despre care nimeni nu vorbește deschis.
Mulțumim lui Dumnezeu pentru această oportunitate de a discuta despre subiecte delicate și pentru receptivitatea participanților și dorința acestora de a fi alături de copiii lor cât mai echipați și în acest domeniu.
|
|
|
TBRI®, Brăilă, 30 martie – 1 aprilie
|
Am organizat și am desfășurat cursul Intervenția Bazată pe Relații de Încredere, în colaborare cu Asociația Diaconia, Brăila, unde au participat persoane din cadrul asociației, voluntari, psihologi de la DGASPC Brăila. Împreună cu cei 26 de cursanți, timp de 3 zile am învățat despre principiile TBRI și cum să intervenim într-un mod eficient în viața copiilor, împlinindu-le nevoile. Persoanele au fost încurajate spre dezvoltare personală și o abordare holistică a copilului.
“Am apreciat că s-a pus mult accent pe conectare. Voi încerca să îmi reamintesc asta oridecâteori voi dori rezultate fără să mă fi conectat cu copilul. Cu siguranță, că voi reveni cu picioarele pe pământ dacă îmi voi reaminti asta. Am apreciat vulnerabilitatea și blândețea trainerilor, inima pe care o au pentru ceea ce fac.“ – Participant curs Brăilă
|
|
|
În perioada 15-18 martie s-a desfășurat în Sofia, capitala Bulgariei, Forumul World Without Orphans Europe 2023 intitulat Journeying Together (Călătorind împreună). Evenimentul s-a dorit un catalizator pentru mișcarea WWO de pe continentul european și a reunit lideri bisericești și creștini care lucrează cu copiii vulnerabili și cu orfani. Obiectivele forumului au fost conectarea dintre persoanele, bisericile și organizațiile, nou implicate sau cu experiență, care sunt preocupate de copiii expuși riscului, de cei plasați în măsuri alternative de protecție și de orfani.
255 de participanți, prezenți fizic sau online, reprezentând 24 de țări, au beneficiat de această bună oportunitate de conectare, închinare, reîmprospătare, învățare biblică, pregătire profesională, terapie prin artă, rugăciune și părtășie.
La forum, România a fost reprezentată de 31 de participanți, dintre care 14 au fost din partea Alianței România fără Orfani, câțiva dintre ei având contribuții semnificative atât în sesiunile plenare cât și în cele specifice.
Sesiunile plenare au fost susținute de vorbitori cu experiență pe plan mondial sau național, oameni care au avut un impact major asupra muncii cu copiii vulnerabili și cu orfanii. De asemenea, câteva echipe naționale au fost invitate să împărtășească bunele practici pe care le-au inclus în strategiile de lucru pe plan local. Printre vorbitori au fost Ruslan Maliuta – unul dintre principalii fondatori ai World Without Orphans și ai Ucraine Without Orphans, Tim Davy – profesor universitar și teolog rezident pe lângă organizația de caritate Home for Good din UK, Susan Hillis – membră în Echipa Executivă a World Without Orphans, Liviu Mihaileanu – Președinte al ARFO, Alex Ilie – Director Executiv ARFO, Tania Bright – CEO Home for Good din UK și alții.
Sesiunile specifice au urmărit trei teme centrale, în jurul cărora au fost oferite informații și activități menite a încuraja, educa, și reîmprospăta spiritual, emoțional și fizic participanții. Aceste direcții au fost: Învățare și training (pentru persoanele care lucrează direct cu copiii vulnerabili și pentru lideri de biserici și organizații), Viața reîmprospătată (a oferit oportunități de rugăciune și consiliere pentru indivizi, cupluri și echipe care lucrează cu orfani și care adeseori pot fi obosiți, descurajați sau chiar la limita surmenajului) și Activitate și divertisment (activități de învățare prin joc și distracție).
Mulțumim lui Dumnezeu pentru această benefică oportunitate de conectare, refacere și încurajare pentru lucrarea bună în care ne-a chemat de a fi colaboratori cu El pentru binele copiilor vulnerabili și orfani.
|
|
|
Toată funcționarea ARFO este susținută prin generozitatea sponsorilor, astfel încât 100% din donațiile dumneavoastră sunt destinate alimentării inițiativelor ARFO care aduc conștientizare și cresc și ghidează îngrijirea eficientă a copiilor.
Dacă vrei să susții Visul ARFO o poți face în următoarele moduri:
– donând ocazional sau lunar. – Un alt mod prin care ne poți susține este să-ți donezi ziua de naștere #UnLaMulțiAniAltfel – Sau direcționând până la 20% din impozitul pe profit al companiei tale sau până la 20% din impozitul pe venitul microintreprinderilor către Alianța România fără Orfani
Mulțumim pentru toată susținerea și dragostea cu care ne înconjurați! Visul favorit al fiecărui copil este familia!
|
|
|
“Fiecare Copil Merită dragostea unei familii”
Având în minte acest gând vă invităm să luați parte din Lanțul de rugăciune ARFO care se întâmplă în fiecare prim weekend din lună și vă provocăm să fim voci pentru cei care au nevoie să li se strige durerea.
De la începutul anului am avut 93 de persoane înscrise în Lanțul de rugăciune.
Mai multe informații despre înscriere și desfășurare găsești în link-ul de mai jos.
|
|
|
|