Atunci când gândul adopției trece prin șira spinării ca un fior de iubire, în inima părinților începe nașterea și creșterea copilului lor. Încet se conturează o figură, un profil, comportamente, atitudini, moduri de a vorbi, de a gândi, acestea fiind mai micile sau mai marile așteptări pe care părinții adoptivi le au deja de la copilul lor.
Pe măsură ce timpul trece, crește nerăbdarea, dar cresc și așteptările. În călătoria spre copilul din inimă, de la momentul atestării și până îl văd fizic, tot ceea ce își imaginează părinții adoptivi se poate transforma în așteptare, în setarea unor țeluri înalte pe care, posibil, ca micuțul copil adoptat să nu le atingă.
De asemenea, în această perioadă se adună multă tensiune, frustrare, se acutizeaza sentimentele de pierdere care există deja în sufletele adulților, iar riscul ca acestea să fie proiectate asupra copilului adoptat, în primele luni post-adopție, este mare.
În cadrul workshop-ului, pe lângă jocuri cu înțeles, vom vorbi despre:
- − cum să gestionați mai bine, din punct de vedere emoțional, perioada de la atestare până la adopția propriu-zisă, în așa fel încât să aveți așteptări calibrate,
- − care este bagajul psihologic, pe baza rănii de abandon, cu care vine copilul și pe care e nevoie să-l cunoașteți,
- − cum să nu proiectați asupra copilului așteptările voastre, emoțiile voastre, nevoile voastre,
- − cum să reușiți cât de bine puteți să cunoașteți copilul adus ACASĂ prin prisma experiențelor lui anterioare,
- − ce înseamnă cu adevărat ACASĂ pentru un copil abandonat.