silvitra acquisto
viagra token

Puterea unui DAR

Summitul ARFO 2023
Regional

Desfășurare eveniment

Participanții sunt așteptați în intervalul 8:00 – 9:00 pentru check-in și cafea. Summitul începe la ora 09:00 cu sesiunea plenară și se va încheia la ora 19:00. Va conține două sesiuni în plen și patru workshop-uri pe diverse teme de interes pe care le veți alege în momentul înscrierii la eveniment.

Program Summit
18 noiembrie

 • 8:00Check-in și cafea
 • 9:00Sesiune plenară 1
 • 10:30Workshop 1
 • 11:30Pauză cafea & snacks
 • 12:00Workshop 2
 • 13:00Masă prânz
 • 14:30Workshop 3
 • 15:30Workshop 4
 • 16:30Pauză cafea & snacks
 • 17:00Sesiune plenară 2
 • 19:00Încheiere

Locație eveniment

Biserica Betania
Str Pielarilor nr. 6-8, Sibiu

Workshopuri

Alex Ilie

Director Executiv ARFO

Înfruntând minciuna - împreună

Unul din comportamentele cele mai dificile cu care se confruntă părinții adoptivi – și nu numai – este minciuna. Rănește, distruge încrederea și relațiile … În acest workshop vom încerca să răspundem împreună la două întrebări: de ce mint copiii și cum am putea să îi ajutăm să nu o mai facă. S-ar putea să descoperim idei și tehnici noi care să ne ajute la a reconstrui încrederea și la a ne reconecta cu copiii noștri.

Alex Ilie

Director Executiv ARFO

Ligia Apăscăriței

Psihoterapeut și trainer

Atașamentul adulților și impactul acestuia asupra relației cu copiii

Cel mai mare cadou pe care îl poți face copilului tău este să fii un adult vindecat. Iar aceasta implica dezvoltarea unui stil de atașament securizant. Ce înseamnă? De ce este important atașamentul? Care sunt tipurile de atașament ale adulților și cum se reflectă acestea în relația cu copiii noștri? Vom aborda aceste aspecte și modalități practice prin care putem deveni adulți cu un atașament sigur dobândit, capabili să construiască relații vindecătoare cu copiii lor.

Liviu Mihăileanu

Președinte ARFO

Modele de implicare a bisericii - fiecare poate face ceva

Vom porni de la temeiurile biblice, teologice și sociologice pentru care Biserica s-ar implica în ușurarea suferinței copiilor fără familie. Vom descrie câteva căi practice prin care Biserica se poate alătura celor care au făcut din adopția copiilor fără familie preocuparea lor centrală.
Cum asigurăm continuitate și constanță în susținerea adopției? În ce fel ARFO vine în ajutorul bisericilor și liderilor acestora în acest aspect?

Vom urmări:

 • Descrierea câtorva fundamente biblice, teologice și sociologice pentru care Biserica trebuie să ofere sprijin în chestiunea adopției.
 • Descrierea de modalități concrete în care Biserica poate oferi sprijin persoanelor, familiilor și organizațiilor implicate în adopție
 • Descrierea modalităților în care ARFO vine în ajutorul bisericilor pentru a le abilita să sprijine pe cei implicați în adopție.

Procesul adopției

Un workshop în care poți găsi răspunsuri la întrebări și vei afla detalii despre procesul prin care trece un copil în sistemul de protecție până la adopție. Recomandat viitorilor părinți adoptivi și de plasament.

Corina Caba

Fondator și Director Fundația Casa Speranței

Disciplina în cazul copiilor cu istoric de traumă

Acest workshop va aborda chestiuni importante întâlnite în modelarea comportamentului copiilor sau adolescenților cu istoric de traumă. Deși tendința noastră este de cele mai multe ori să încercăm schimbarea comportamentului rapid, acest workshop va pleda pentru abordarea schimbării într-o manieră mai profundă, țintind spre o transformare interioară și finalizând cu comportamentul. Creșterea copiilor și adolescenților care au suferit traume nu este ceva ce se se poate rezolva rapid, ci mai degrabă un maraton de manifestare a grijii și dragostei.

Simptomatologia abuzului - cum o recunoști la copii

Semnele şi simptomele fizice ale abuzului sunt uşor de identificat de un observator atent. Dar în cazul abuzurilor emoționale şi/sau sexuale simptomele sunt mai greu de constatat. În cadrul seminarului specialiştii din domeniile de psihologie şi asistență socială se vor familiariza cu procesul de identificare a diferitelor tipuri de abuzuri.

Ligia Apăscăriței

Psihoterapeut și trainer

Cum să crești copii programați pentru succes

Reziliența este capacitatea de adaptare bine în fața adversităților, traumei, tragediei, amenințărilor sau surselor semnificative de stres. Una dintre cele mai mare dorințe și speranțe ale părinților este să crească copii rezilienți, capabili să-și revină din experiențele dificile.

În acest workshop vom discuta despre reacțiile copiilor la traumă, care sunt factorii cheie ce joacă un rol în dezvoltarea rezilienței și câteva dintre modalități prin care îi putem ajuta să o dezvolte pentru a avea succes.

Tim și Caroline Bailey

Părinți adoptivi și consilieri

Tranziții - efectul pe care le au asupra noastră și celor din jurul nostru

În cursul vieții noastre, experimentăm multe tranziții și aceste tranziții au un efect substanțial asupra noastră. Chiar dacă multe dintre aceste tranziții vor fi schimbări pozitive, cum ar fi un nou loc de muncă, mutarea într-o casă nouă, căsătoria sau adopția unui copil, ele ne pot aduce multe răspunsuri emoționale neașteptate. În cele din urmă, s-ar putea să ne simțim copleșiți de realitatea situației noastre. Ați experimentat recent o tranziție, sau sunteți alături de cineva care trece prin una? Poate aveți o tranziție care vă așteaptă la orizont. Dacă da, alăturați-vă nouă pentru a afla la ce ne putem aștepta și, de asemenea, ce ne poate ajuta să mergem mai departe către o stare bună de sănătate emoțională.

Daiana Ilaș

Psiholog Asociația Preventis

Părinte în era digitală - navigând printre beneficii și riscuri, Daiana Ilaș

Acest workshop se adresează părinților și adulților cu rol în creșterea și educarea copiilor, care sunt preocupați să afle mai multe despre modul în care tehnologia digitală influențează dezvoltarea copiilor, riscurile tehnologiei digitale, despre soluțiile pe care le pot implementa pentru a preveni efectele negative sau dependența de tehnologie digitală dar și despre soluții implementate de către alți părinți în vederea gestionării eficiente a tehnologiei digitale de către copiii lor. Vă propunem un conținut preventiv, educativ și practic, pe o temă foarte necesară în această perioadă!

Temele abordate vor cuprinde:

 • Cum pot să înțeleg mai bine adolescentul și nevoile lui în contextul erei digitale
 • Importanța atașamentului când vine vorba de implementarea soluțiilor
 • Cum putem restaura controlul pierdut și autoritatea
 • Activități alternative concrete ce pot fi implementate

Mirela Mihăileanu

Formator acreditat ICT și TBRI®

Trauma și dificultățile de procesare senzorială

Workshop-ul se adresează părinților/îngrijitorilor de copii care pot avea dificultăți în procesarea senzorială, chiar dacă au primit sau nu un diagnostic. Vom înțelege ce este procesarea senzorială și care este legătura dintre trauma pe care orfanii și copiii vulnerabili o întâmpină și provocările care rezultă din procesarea senzorială. Vom explora strategii practice zilnice care să vină în ajutorul celor implicați pentru a îmbunătăți calitatea vieții copilului cu dificultăți senzoriale.

Miriam Bucur

Asistent social la Asociația Preventis

Paul Masaric

Psiholog la Asociația Prevenits

Copilul îmi spune: „Nu mă înțelegi!” – Secretul comunicării care ne apropie

Copilul tău ți-a spus vreodată: „Nu mă înțelegi!” Este inevitabil faptul că unele diferențe vor apărea, iar astfel distanța din relația voastră se va simți. Workshop-ul abordează metode practice de comunicare prin care conexiunea poate fi readusă în prim-plan. O comunicare bună începe cu o ascultare bună! Felul în care ascultăm și transmitem că am înțeles ce ni s-a spus, îi ajută pe copii și pe adolescenți să-și recapete încrederea pentru a se (re)deschide față de noi.

La acest atelier vom urmări să atingem următoarele subiecte:

 •         Ce este ascultarea empatică? La ce ajută?
 •         Cum (re)câștig încrederea copilului? Abilitățile de bază ale ascultării empatice
 •         Cum mențin relația de încredere? Exersarea abilităților pe situații reale de viață.

Bucky Rogers

Coordonator Lifeline Africa și Europa de Est

Tații în adopție… misiune imposibilă?

De multe ori, crearea de legături și atașamentul cu copiii, în special cei aflați în plasament sau cei adoptați este un proces dificil, în special pentru tați. Această sesiune va oferi sfaturi practice pe care tații și figurile paterne le pot pune în practică pentru a câștiga inimile copiilor lor.

Nu e treaba mea, nu este chemarea mea…

Mandatul biblic de a îngriji pe cei vulnerabili este adresat bisericii.Mai mult decât guvernul, mai mult decât ONG-urile și mai mult decât instituțiile publice,Biserica a fost însărcinată în mod unic și înzestrată pentru îngrijirea celor vulnerabili. Acest workshop va explora modul în care biserica poate fi motivată să se implice. 

Sonia Martin

Coordonatoarea rețelei Lifeline pentru Asia, expertă în adopție și îngrijirea orfanilor

Slujirea cu inima frântă

A fi implicat într-un o slujire care necesită o implicare emoțională mare poate părea  intimidant. Uneori slujirea ne poate consuma și ne poate aduce într-un punct în care sa fim gata să renunțăm. Cum continuăm să slujim atunci când ne simțim epuizați?

De ce se comportă așa?

Copiii care provin din medii traumatice și aceia cu istoric de traumă întâmpină deseori dificultăți în viață. Comportamentul lor, atitudinea și alte aspecte ce țin de purtarea lor pot fi extreme. Sonia va clarifica motivul acestor comportamente și vestea bună pe care Evanghelia o vestește cu privire la speranța de restaurare și creștere.

Alina Muntean

Psihoterapeut de familie, practician TBRI®

Jocul ca metodă principală de conectare

Jocul este o unealtă pe cât de simplă, pe atât de importantă în dezvoltarea copiilor noștri.

Jocul este  unealta prin care ne conectăm cu copii și prin care îi facem să se simtă în siguranță. Prin joc reușim să-i implicăm pe aceștia în diverse activități. Ne folosim de joacă ca să îi învățăm pe copii abilități sociale și emoționale. Jocul ne ajută să ne corectăm copiii, iar apoi să ne reconectăm cu aceștia.  Vom încerca să vedem cum arată practic toate aceste lucruri!

online priligy fortune healthcare

Alex Ilie

Împreună cu soția sa, Nati, Alex are 7 copii adoptați.

A studiat psihologie, sociologie dar și teologie și leadership.

De-a lungul timpului a ocupat diferite poziții ca profesor și director la liceu, director național pentru o organizație studențească sau pastor. Totdeauna a crezut că, credința creștină ar trebui trăită atât de radical încât singurele două posibile explicații să fie “voi sunteți nebuni sau Cristos este viu”.

Din 2015 Alex este director executiv al Alianței România fără Orfani, aducând împreună sute de ONGuri, biserici și alte instituții, animate de un singur vis: Fiecare copil din România să crească într-o familie permanentă dedicată bunăstării lui.

Este pasionat și fascinat de complexitatea ființei umane. De cărți, călătorii, filme, de o cafea bună dar niciuna din acestea singur ci animate de o discuție bună. Se consideră un om bogat în mod special datorită câtorva relații profunde din viața lui.

Alex Ilie

Împreună cu soția sa, Nati, Alex are 7 copii adoptați.

A studiat psihologie, sociologie dar și teologie și leadership.

De-a lungul timpului a ocupat diferite poziții ca profesor și director la liceu, director național pentru o organizație studențească sau pastor. Totdeauna a crezut că, credința creștină ar trebui trăită atât de radical încât singurele două posibile explicații să fie “voi sunteți nebuni sau Cristos este viu”.

Din 2015 Alex este director executiv al Alianței România fără Orfani, aducând împreună sute de ONGuri, biserici și alte instituții, animate de un singur vis: Fiecare copil din România să crească într-o familie permanentă dedicată bunăstării lui.

Este pasionat și fascinat de complexitatea ființei umane. De cărți, călătorii, filme, de o cafea bună dar niciuna din acestea singur ci animate de o discuție bună. Se consideră un om bogat în mod special datorită câtorva relații profunde din viața lui.

Ligia Apăscăriței

Ligia Apăscăriței, este o persoană pasionată de a cunoaște și ajuta oamenii, fiind sensibilizată de persoanele care au suferit traume.

Este psiholog, licențiat în anul 2007, la Univ.A.I.Cuza, Iași, cu master în Terapii de Familie și Cuplu (2009), având studii/cursuri în Teologie CDE, psihoterapeut de familie și cuplu acreditat COPSI, cu peste 15 ani experiență în lucrul cu copiii, adolescenții și tinerii.

Este consilier creștin și trainer al Cursului de Formare în Consilierea Creștină certificat în cadrul Asociației Consilierilor Creștini din România, formator acreditat de CNFPA și trainer în ICT (Îngrijirea Competentă în Traumă) și în TBRI (Intervenția Bazată pe Relații de Încredere), cursuri organizate de Alianța România Fără Orfani

A participat la numeroase cursuri de formare și specializare în ce privește lucrul cu persoanele care suferă (PlayTherapy, Psihotrauma, etc.). A organizat și susținut conferințe pe diverse teme din domeniul consilierii, formarea atașamentului și prevenirea și intervenția în abuzul sexual fiind printre subiectele ei de interes.

A activat sub diverse roluri în viața oamenilor: ca sfătuitor, prieten, profesor, psiholog, terapeut, trainer, și mereu s-a identificat cu pasiunea de a sluji oamenilor în grupuri mici și personal. Unul dintre motto-urile preferate: “Viața înseamnă relații, restul sunt doar detalii.”

Liviu Mihăileanu

Liviu Mihăileanu este Președinte al Asociației Tzuby’s Kids, organism autorizat să desfășoare servicii în domeniul adopției interne, și Președinte al Bordului ARFO.

S-a alăturat echipei ARFO din iunie 2015 ca reprezentant al Alianţei pentru acţiuni de lobby şi advocacy, este coautor al primei cărţi despre activitatea de lobby din România și are o experienţă de peste 20 de ani în management şi consultanţă. A oferit asistenţă pentru conformarea instituțiilor publice cu reglementările Uniunii Europene şi a derulat proiecte majore în managementul riscului şi de conformitate. În prezent este lider al serviciilor de Knowledge Management pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa în cadrul unei firme multinaționale de consultanţă.

Liviu are doi copii adoptați, este formator acreditat ANC/CNFPA şi membru al Consorţiului de Traumă ARFO.

Corina Caba

Corina Caba, este Fondator și Director al Fundației Casa Speranței din Oradea. Este asistent social de peste 20 de ani și împreună cu colegii săi au ajutat peste 400 de copii abandonați sau orfani să-și găsească familii iubitoare și permanente. Ea însăși a adoptat patru copii.

Pasiunea ei este de a vedea fiecare copil tratat ca cel mai important, indiferent de sex, etnie, dizabilități sau vârstă.

Convingerea Corinei este că dreptul fundamental al fiecărui copil este să crească într-o familie permanentă și sigură. A lucrat toată viața împotriva instituționalizării copiilor și crede că ar trebui să fie doar două opțiuni pentru copil: familia biologică sau familia adoptivă.

Ligia Apăscăriței

Ligia Apăscăriței, este o persoană pasionată de a cunoaște și ajuta oamenii, fiind sensibilizată de persoanele care au suferit traume.

Este psiholog, licențiat în anul 2007, la Univ.A.I.Cuza, Iași, cu master în Terapii de Familie și Cuplu (2009), având studii/cursuri în Teologie CDE, psihoterapeut de familie și cuplu acreditat COPSI, cu peste 15 ani experiență în lucrul cu copiii, adolescenții și tinerii.

Este consilier creștin și trainer al Cursului de Formare în Consilierea Creștină certificat în cadrul Asociației Consilierilor Creștini din România, formator acreditat de CNFPA și trainer în ICT (Îngrijirea Competentă în Traumă) și în TBRI (Intervenția Bazată pe Relații de Încredere), cursuri organizate de Alianța România Fără Orfani

A participat la numeroase cursuri de formare și specializare în ce privește lucrul cu persoanele care suferă (PlayTherapy, Psihotrauma, etc.). A organizat și susținut conferințe pe diverse teme din domeniul consilierii, formarea atașamentului și prevenirea și intervenția în abuzul sexual fiind printre subiectele ei de interes.

A activat sub diverse roluri în viața oamenilor: ca sfătuitor, prieten, profesor, psiholog, terapeut, trainer, și mereu s-a identificat cu pasiunea de a sluji oamenilor în grupuri mici și personal. Unul dintre motto-urile preferate: “Viața înseamnă relații, restul sunt doar detalii.”

Tim și Caroline Bailey

Tim și Caroline Bailey sunt din Statele Unite, părinții a 4 copii frumoși – 1 copil adoptat, 1 copil în plasament și doi copii biologici. Sunt căsătoriți de 13 ani și locuiesc în România de 11 ani, lucrând direct cu copiii orfani și abandonați și cu familiile și ONG-urile care au grijă de ei. Ca parte a mișcării Alianța România Fără Orfani, Caroline este practicantă TBRI, iar Tim este Life coach. De asemenea, ei oferă coaching pentru căsătorie și debriefing lucrătorilor creștini și părinților adoptivi din România.

Daiana Ilaș

Psiholog clinician în cadrul Asociației Preventis (www.preventis.ro) și activează în domeniul prevenirii adicțiilor la copii și tineri. Printre activitățile care îi plac cel mai mult și unde simte că are impact se numără activitățile educative cu elevii în școli și întâlnirile de educație parentală în vederea prevenirii dependenței de tehnologie digitală la copii. Tocmai pentru că îi place tehnologia, Daiana este preocupată de utilizarea ei responsabilă.

Mirela Mihăileanu

Mirela Mihăileanu este formator acreditat Îngrijirea Competentă în Traumă (ICT) și Intervenția Bazată pe Relații de Încredere (TBRI) a susținut cursuri de Îngrijire competentă a copiilor cu istoric de traumă pentru sute de părinți adoptivi, familii de plasament, educatori și voluntari ca parte a Academiei de Training din cadrul Asociației Tzuby’s Kids, unde este membru fondator. Pasiunea Mirelei este de a înțelege modificările care au loc în biologia şi psihologia copilului care a suferit abuz, neglijarea severă, abandon și de a ajuta părinții și îngrijitorii copiilor să contribuie la vindecarea acestora. Convingerea Mirelei este că dreptul fundamental al fiecărui copil este să crească într-o familie permanentă în care copiii să-și găsească apartenența, siguranța și echilibrul psiho-afectiv atât de necesar recuperării traumelor suferite.

Miriam Bucur

Miriam Bucur este asistent social la Preventis, gestionează programul de mentorat Brave pentru 100 de copii și adolescenți care se confruntă cu dificultăți în a crea relații de atașament sănătoase.

Paul Masaric

Paul Masaric, este psiholog educațional cu experiență în munca cu adolescenții. Pasiunea lui este să faciliteze conexiuni semnificative și contexte care să fie o sursă de suport pentru adolescenți și părinții lor. În cadrul grupurilor de adolescenți pe care le organizează regulat, Paul a observat că un lucru care îi apasă puternic pe adolescenți este singurătatea și lipsa unui atașament sigur față de persoanele semnificative din viața lor. El crede că fiecare om are nevoie să găsească o persoană de încredere și este minunat când aceasta este chiar părintele.
Paul gestionează programul de mentorat Brave pentru 100 de copii și adolescenți care se confruntă cu dificultăți în a crea relații de atașament sănătoase.

Bucky Rogers

Bucky Rogers este coordonator regional al Rețelei Globale de Îngrijire a Orfanilor Lifeline pentru Africa și Europa de Est. El este originar din Chattanooga, Tennessee și în prezent locuiește în Spartanburg, Carolina de Sud. După ce a studiat Contabilitatea la Universitatea din Tennessee, a continuat masterul în Educație Creștină de la Southern Seminary.
El și soția sa, Julie, au 5 copii: Sasha, Innocent, Xan, Brennan și Becca. Bucky este autorul cărților „Înrădăcinat în cuvintele antice” și „Anormal: redefinirea unei vieți bine trăite”

Sonia Martin

Sonia Martin slujește în calitate de coordonator regional pentru Asia al rețelei Globale de îngrijire a orfanilor Lifeline. Ea angajează/manageriază parteneri locali cu idei similare din S.U.A. și Asia, echipându-i și instruindu-i să implice/ să integreze orfanii și copiii vulnerabili în comunitățile lor. A obținut BSW în cadrul Universității din Florida de Sud, MSW la Universitatea din Alabama și este practician activ TBRI. Sonia se adresează pe plan intern și internațional părinților adoptivi, profesioniștilor, judecătorilor, avocaților, directorilor, personalului de la GAL și orfelinatelor, pe subiecte precum metodele optime pentru implicarea/integrarea copiilor din medii defavorizate, relații, atașamente și despre cum se pot gestiona comportamentele traumatice profunde. Sonia este mama a 7 fii mari, dintre care 3 adoptați la nivel internațional și este un fost părinte adoptiv pentru Montgomery County DHR.
Cea mai frumoasă parte a muncii ei este „A fi înconjurată de colegi care au aceleași idealuri, toți fiind motivați să iubească, să îndrume și să slujească persoanele vulnerabile”

Alina Muntean

În 2004 Alina Muntean începe să desfășoare activități de voluntariat pentru copiii abandonați din județul Mureș. Acest început nu a făcut decât să o motiveze să se implice și mai mult în viața acestor copii, căutând căi prin care aceștia să-și vindece rănile din trecut, iar speranța și frumusețea să-și facă loc în viața lor. Prin urmare a finalizat Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, un Master în Consiliere și Psihologie Clinică și o formare în Terapie de Familie Sistemică.

Au urmat training-uri pe traumă în SUA (formare în TBRI) și România. Împreună cu soțul ei a deschis Asociația Rise Together, menită să ofere consiliere și terapie pentru copiii cu traume  și suport pentru îngrijitorii acestora.

Alina are doi băieți biologici și două fetițe în plasament.

Sibiu

Sibiu