silvitra acquisto
viagra token

Puterea unui DAR

Summitul ARFO 2023
Regional

Desfășurare eveniment

Participanții sunt așteptați în intervalul 8:00 – 9:00 pentru check-in și cafea. Summitul începe la ora 09:00 cu sesiunea plenară și se va încheia la ora 19:00. Va conține două sesiuni în plen și patru workshop-uri pe diverse teme de interes pe care le veți alege în momentul înscrierii la eveniment.

Program Summit
11 noiembrie

  • 8:00Check-in și cafea
  • 9:00Sesiune plenară 1
  • 10:30Workshop 1
  • 11:30Pauză cafea & snacks
  • 12:00Workshop 2
  • 13:00Masă prânz
  • 14:30Workshop 3
  • 15:30Workshop 4
  • 16:30Pauză cafea & snacks
  • 17:00Sesiune plenară 2
  • 19:00Încheiere

Locație eveniment

Biserica Filocalia
Strada Smârdan 13, Iași

Workshopuri

Alex Ilie

Director Executiv ARFO

Înfruntând minciuna - împreună

Unul din comportamentele cele mai dificile cu care se confruntă părinții adoptivi – și nu numai – este minciuna. Rănește, distruge încrederea și relațiile … În acest workshop vom încerca să răspundem împreună la două întrebări: de ce mint copiii și cum am putea să îi ajutăm să nu o mai facă. S-ar putea să descoperim idei și tehnici noi care să ne ajute la a reconstrui încrederea și la a ne reconecta cu copiii noștri.

În acest workshop, vom vorbi într-o manieră onestă despre așteptări și despre soluții realiste în cazurile în care relația cu copilul adoptat pare mult diferită de cum ne-am imaginat.

Disciplina în cazul copiilor cu istoric de traumă

Acest workshop va aborda chestiuni importante întâlnite în modelarea comportamentului copiilor sau adolescenților cu istoric de traumă. Deși tendința noastră este de cele mai multe ori să încercăm schimbarea comportamentului rapid, acest workshop va pleda pentru abordarea schimbării într-o manieră mai profundă, țintind spre o transformare interioară și finalizând cu comportamentul. Creșterea copiilor și adolescenților care au suferit traume nu este ceva ce se se poate rezolva rapid, ci mai degrabă un maraton de manifestare a grijii și dragostei.

Alex Ilie

Director Executiv ARFO

Ligia Apăscăriței

Psiholog și Psihoterapeut

Atașamentul adulților și impactul acestuia asupra relației cu copiii

Cel mai mare cadou pe care îl poți face copilului tău este să fii un adult vindecat. Iar aceasta implica dezvoltarea unui stil de atașament securizant. Ce înseamnă? De ce este important atașamentul? Care sunt tipurile de atașament ale adulților și cum se reflectă acestea în relația cu copiii noștri? Vom aborda aceste aspecte și modalități practice prin care putem deveni adulți cu un atașament sigur dobândit, capabili să construiască relații vindecătoare cu copiii lor.

Nathan Burke

CoMission for Children at Risk, membru bord sfătuitori ARFO și Echipa de Training ARFO

Costi Keenan

CoFounder and Director of the Refuge Center Romania

Modele de implicare a bisericii - fiecare poate face ceva

Fiecare mișcare care cere schimbare se trage din rădăcini adânci. Această mișcare nu este diferită, deoarece își trage rădăcinile din însăși inima lui Dumnezeu ca Tată. Există un mesaj de netăgăduit în Biblie că Dumnezeu îi cheamă pe urmașii Săi să aibă grijă de orfani și El dă un model clar. 

Dacă îngrijirea orfanilor vine mai întâi din inima lui Dumnezeu, atunci biserica, nu statul, este cea care ar trebui să fie principalul administrator al acestei chemări sacre. 

Da, există un loc și pentru stat, dar biserica ocupă primul loc și are o chemare și mai mare, cu numeroase oportunități de a fi în prima linie a mișcării de adopție și prevenire. 

De la pastor la diacon, de la învățător de școală duminicală la părinte, de la bunici la copii și adolescenți, fiecare are un rol de jucat. Vino și află mai multe.

Nathan Burke

CoMission for Children at Risk, membru bord sfătuitori ARFO și Echipa de Training ARFO

Adolescenții și Trauma

În acest workshop vom încerca să dezvoltăm o înțelegere de ansamblu a minții adolescenților care îi va ajuta pe adulți să devină mai empatici și mai înțelegători față de aceștia. Vom introduce câteva strategii pentru conectarea cu adolescenții și pentru a-i ajuta pe aceștia în această perioadă delicată din viața lor.

Liber și Rezilient - Liber să crească - Rezilient pentru viitor

Trauma și pierderea afectează dezvoltarea copiilor. O procesare sănătoasă a pierderilor și un atașament sănătos oferit de către un adult sigur, ajută copilul să aibă un proces de dezvoltare normal.
Când copiii trec prin momente dificile în viață pot să devină mai rezilienți. Reziliența devine atunci un atribut ce-l poate ajuta pe tot parcursul vieții.
Ce este jelirea? Cum afectează aceasta copiii? Care sunt componentele unui proces sănătos de asimilare a pierderilor? Cum pot ajuta?

În acest workshop vom analiza /urmări suferința implicată în pierdere, pentru a oferi soluții în a-i lăsa liberi pe copii să crească şi să devină cât mai rezilienți.

Casiana Acsinte

Medic pediatru și părinte adoptiv

Nutriția copilului adoptat

Obiective – participanții:

  • Vor obține informații generale despre o dietă echilibrată;
  • Vor afla care sunt problemele comune ale copiilor adoptați în relație cu hrana;
  • Vor obține câteva sugestii despre cum ar putea gestiona aceste probleme;
  • Vor aplica sugestiile învățate în cadrul unei situații ipotetice.

Nutriția reprezintă aportul de principii alimentare. Mâncatul este un fenomen complex, nu este doar un proces fizic, are și o conotație psiho-emoțională și spirituală, așa că este nevoie de o abordare holistică.

Cum arată o masă echilibrată pentru un copil – principii de nutriție
Care sunt provocările
Recâștigă controlul. Alege-ți bătăliile

Ligia Apăscăriței

Psiholog și Psihoterapeut

Cum să crești copii programați pentru succes

Reziliența este capacitatea de adaptare bine în fața adversităților, traumei, tragediei, amenințărilor sau surselor semnificative de stres. Una dintre cele mai mare dorințe și speranțe ale părinților este să crească copii rezilienți, capabili să-și revină din experiențele dificile.

În acest workshop vom discuta despre reacțiile copiilor la traumă, care sunt factorii cheie ce joacă un rol în dezvoltarea rezilienței și câteva dintre modalități prin care îi putem ajuta să o dezvolte pentru a avea succes.

Terapia, recuperarea copiilor ce au trecut prin abuz sexual

Abuzul sexual al copiilor face parte dintre cele mai devastatoare traume prin care poate trece un copil, cu efecte numeroase și nefaste, de aceea necesită o atenție deosebită. 

Care sunt efectele abuzului sexual în viața copiilor? Ce are nevoie să audă o persoană care a trecut prin această experiență? Cum se face intervenția și care este calea spre vindecare și reziliență? Acestea sunt întrebările la care ne dorim să răspundem în acest workshop.

raluca purici

Raluca Purici

Asistent social

Cum să ne apropiem de copii prin joc

În mod natural copii sunt curioși și le place jocul. Ei învață cum să se relaționeze, cum să își exprime gândurile jucându-se. De aceea noi, adulții putem prin joc să ne conectăm cu ei, să îi facem să se simtă în siguranță, să îi învățăm principii de viață.
La workshop vom experimenta câteva jocuri simple și modalități prin care îi putem învăța să se cunoască, să îi cunoască pe ceilalți, să se respecte și să învețe noi abilități.
” Intră în jocul copiilor și vei găsi un loc unde mințile, inimile și sufletele se întâlnesc.”
Virginia Axline

Laura Haja

Studentă la inginerie, voluntară cu copiii cu dizabilități

Raluca Purici

Asistent social

"Cufărul cu nestemate" - Atelier de craft

Uneori mâinile noastre au nevoie să facă ceva frumos pentru ca și inima să se liniștească. Și orice călătorie are momente de popas, când ne oprim să ne gândim la ceea ce am auzit și am simțit. Unii se odihnesc în aer liber, alții prin activități practice cu un rezultat frumos.

De aceea, împreună la summit vom putea modela hârtia în diverse forme și mărimi pentru a crea un dar unic care să ne amintească de momentele în care ne-am oprit și ne-am umplut sufletul.

Vă invităm la workshop-ul “Cufărul cu nestemate”, pentru a modela ceva plin de esență pentru dvs. și pentru un prieten care vă este alături în călătoria pe care ați început-o cu copiii dvs., sau pe care îl puteți oferi chiar copilașului ca să-i amintiți de dragostea și amintirile pe care le purtați în inimă pentru el

Anca Achiţenei

Psihoterapeut

Între limite și lupta de putere. Părinți de adolescenți.

În acest workshop ne propunem să identificăm top probleme între părinți și adolescenți, să învăţăm să ne alegem bătăliile – să punem limite sănătoase şi necesare, ce facem ca să nu intrăm în lupte de putere cu adolescentul. Printre lucrurile pe care le vom învăța sunt și: Less is more – cât mai puţine cuvinte, Focus pe propriile emoţii nu pe ale copilului, Păstrează lecţia pe mai târziu.

Ne vom concentra pe limitele sănătoase privind: 

  • adicţia de ecrane (copiii noştri trăiesc, dorm, mănâncă, se reglează emoţional, primesc validare, sunt valoroşi, socializează prin aceste erane. Viaţa lor este digitală).
  • lipsa de respect (“trebuie să-i spun de 100 ori să făcă ceva”, “nu reacţionează decât dacă ajung să urlu”, răspunde obraznic)
  • minţit (mint până în pânzele albe, mint fără motiv, ascund adevărul).

Manuela Amarii

Asistent social DGASPC Iași și părinte adoptiv

Mihaela Pop

Psihoterapeut & Psiholog

”Când casa noastră devine ACASĂ pentru copilul adoptat”

Obiective:

  • Să înțelegem cum se realizează potrivirea, care sunt dificultățile ce pot apărea și care sunt soluțiile;
  • Să înțelegem ce anume presupune mutarea copilului – condițiile optime pentru mutare, dificultăți și soluții;
  • Să înțelegem cum se realizează acomodarea copilului la viața de familie;
  • Să înțelegem cum se realizează acomodarea familiei la venirea copilului și ce schimbări poate aduce în relația de cuplu;
  • Să înțelegem transformările care survin în primii doi ani de viață împreună.

Acest workshop se adresează persoanelor/familiilor care doresc să adopte, persoanelor/familiilor atestate care sunt în așteptarea unui copil și persoanelor/familiilor adoptatoare aflate în primii ani de viață împreună cu copilul/copii.

 Schimbările chiar dacă ne aduc spre evolutie ne perturbă echilibru. Ieșirea din zona de confort presupune efort și anumite dificultăți. În acest workshop vom afla cum putem preveni și soluționa cele mai frecvente dificultăți în etapa de tranziție a copilului de la familia de asistență maternală la familia adoptatoare.

Eugenia (Genuța) Erhan

Psiholog

O copilărie grea ține toată viața? Tulburările de atașament și afective în adolescență

Un număr fără precedent de copii și adolescenți sunt sub tratament medicamentos datorat depresiei, anxietății, sau altor diagnostice. Criza tinerilor se manifestă global prin creșterea continuă a fenomenului de bullying în școli și comunități, a violenței extreme uneori. Copii care abuzează copii. Părinții dedicați sunt frustrați pe bună dreptate. În ciuda dragostei și a grijii pe care le oferim copiii sunt tot timpul sub stres. Părinții și alți adulți semnificativi din viața copiilor nu pare că mai sunt acceptați ca și mentori ai copiilor în mod natural, așa cum este firesc, cu rol de modelare de comportamente.

Simona Pojoga

Psiholog, Autor

Povestea care eliberează

Când copilul se închide în el, când suferința îl face să blocheze toate căile de acces, când nu mai are încredere în semeni, când crede că nimeni și nimic nu-l mai poate ajuta pentru că a încercat atât de multe variante și nu mai are energie să ofere o a doua șansă schimbării, metafora terapeutică este o tehnică eficientă de a ajunge la inima copilului. Poveștile sunt un mijloc de a reclădi universul copilului, care tinde să se prăbușească și de a transmite copiilor valori și principii. Rescrierea propriei povești de viață este mijlocul prin care copilul poate integra experiențele care au lăsat urme adânci în sufletul său fragil și-l ajută să le dea sens și semnificație.

Ioana Codreanu

psihoterapeut de familie și cuplu

Dinamica Familiei

Dinamica familială este determinată de factori de mișcare, pe care îi întâlnim în relaționarea cu oamenii, indiferent de rolul pe care-l joacă în viața noastră. Întâlnirea acestora crează simțăminte ce determină reacții emoționale, conform celor cunoscute, atașate, experimentate, trăite. Toate acestea creează dinamica familiei la care participă fiecare membru de familie. În toată dinamica familială îți poți  identifica atașamentul,  relaționarea, modul de reacție, cât disonanța simțită în corp.

   Beneficii: identificare atașament, tiparul de comunicare, identificarea modului de exprimare emoțională și recunoașterea emoțiilor, disonanța între mesajul exprimat verbal cât cel simțit de corp. Echilibrarea dinamicii cu ajutorul exprimării verbale, respectând principiul dăruiesc – primesc.

 

online priligy fortune healthcare

Alex Ilie

Împreună cu soția sa, Nati, Alex are 7 copii adoptați.

A studiat psihologie, sociologie dar și teologie și leadership.

De-a lungul timpului a ocupat diferite poziții ca profesor și director la liceu, director național pentru o organizație studențească sau pastor. Totdeauna a crezut că, credința creștină ar trebui trăită atât de radical încât singurele două posibile explicații să fie “voi sunteți nebuni sau Cristos este viu”.

Din 2015 Alex este director executiv al Alianței România fără Orfani, aducând împreună sute de ONGuri, biserici și alte instituții, animate de un singur vis: Fiecare copil din România să crească într-o familie permanentă dedicată bunăstării lui.

Este pasionat și fascinat de complexitatea ființei umane. De cărți, călătorii, filme, de o cafea bună dar niciuna din acestea singur ci animate de o discuție bună. Se consideră un om bogat în mod special datorită câtorva relații profunde din viața lui.

Alex Ilie

Împreună cu soția sa, Nati, Alex are 7 copii adoptați.

A studiat psihologie, sociologie dar și teologie și leadership.

De-a lungul timpului a ocupat diferite poziții ca profesor și director la liceu, director național pentru o organizație studențească sau pastor. Totdeauna a crezut că, credința creștină ar trebui trăită atât de radical încât singurele două posibile explicații să fie “voi sunteți nebuni sau Cristos este viu”.

Din 2015 Alex este director executiv al Alianței România fără Orfani, aducând împreună sute de ONGuri, biserici și alte instituții, animate de un singur vis: Fiecare copil din România să crească într-o familie permanentă dedicată bunăstării lui.

Este pasionat și fascinat de complexitatea ființei umane. De cărți, călătorii, filme, de o cafea bună dar niciuna din acestea singur ci animate de o discuție bună. Se consideră un om bogat în mod special datorită câtorva relații profunde din viața lui.

Ligia Apăscăriței

Ligia Apăscăriței, este o persoană pasionată de a cunoaște și ajuta oamenii, fiind sensibilizată de persoanele care au suferit traume.

Este psiholog, licențiat în anul 2007, la Univ.A.I.Cuza, Iași, cu master în Terapii de Familie și Cuplu (2009), având studii/cursuri în Teologie CDE, psihoterapeut de familie și cuplu acreditat COPSI, cu peste 15 ani experiență în lucrul cu copiii, adolescenții și tinerii.

Este consilier creștin și trainer al Cursului de Formare în Consilierea Creștină certificat în cadrul Asociației Consilierilor Creștini din România, formator acreditat de CNFPA și trainer în ICT (Îngrijirea Competentă în Traumă) și în TBRI (Intervenția Bazată pe Relații de Încredere), cursuri organizate de Alianța România Fără Orfani

A participat la numeroase cursuri de formare și specializare în ce privește lucrul cu persoanele care suferă (PlayTherapy, Psihotrauma, etc.). A organizat și susținut conferințe pe diverse teme din domeniul consilierii, formarea atașamentului și prevenirea și intervenția în abuzul sexual fiind printre subiectele ei de interes.

A activat sub diverse roluri în viața oamenilor: ca sfătuitor, prieten, profesor, psiholog, terapeut, trainer, și mereu s-a identificat cu pasiunea de a sluji oamenilor în grupuri mici și personal. Unul dintre motto-urile preferate: “Viața înseamnă relații, restul sunt doar detalii.”

Nathan Burke

Costi Keenan

Nathan Burke

Casiana Acsinte

Mamă a două fetițe născute din inimă și a unui băiețel născut din burtică, medic rezident pediatru, trainer al cursului Îngrijirea Competentă în Traumă, oferit de Alianța România Fără Orfani.

Ligia Apăscăriței

Ligia Apăscăriței, este o persoană pasionată de a cunoaște și ajuta oamenii, fiind sensibilizată de persoanele care au suferit traume.

Este psiholog, licențiat în anul 2007, la Univ.A.I.Cuza, Iași, cu master în Terapii de Familie și Cuplu (2009), având studii/cursuri în Teologie CDE, psihoterapeut de familie și cuplu acreditat COPSI, cu peste 15 ani experiență în lucrul cu copiii, adolescenții și tinerii.

Este consilier creștin și trainer al Cursului de Formare în Consilierea Creștină certificat în cadrul Asociației Consilierilor Creștini din România, formator acreditat de CNFPA și trainer în ICT (Îngrijirea Competentă în Traumă) și în TBRI (Intervenția Bazată pe Relații de Încredere), cursuri organizate de Alianța România Fără Orfani

A participat la numeroase cursuri de formare și specializare în ce privește lucrul cu persoanele care suferă (PlayTherapy, Psihotrauma, etc.). A organizat și susținut conferințe pe diverse teme din domeniul consilierii, formarea atașamentului și prevenirea și intervenția în abuzul sexual fiind printre subiectele ei de interes.

A activat sub diverse roluri în viața oamenilor: ca sfătuitor, prieten, profesor, psiholog, terapeut, trainer, și mereu s-a identificat cu pasiunea de a sluji oamenilor în grupuri mici și personal. Unul dintre motto-urile preferate: “Viața înseamnă relații, restul sunt doar detalii.”

Raluca Purici

Asistent social,  implicată în lucrul cu familiile cu nevoi sociale și cu dizabilități din 2008 prin vizite, cursuri pentru părinți și specialiști, ședințe de grup de consiliere, activități de terapie prin joc, etc. Din 2021 este voluntar ARFO fiind implicată în activitățile cu copiii și cu părinții în tabere și la grupul de suport din Iași.

Laura Haja

Laura Haja este studentă la inginerie, este creativă, pasionată de lucru manual și pictură, își dorește să transmită și celor din jur curajul de a crea. S-a implicat în multe proiecte artistice și organizează ateliere creative, atât pentru copii, cât și pentru adulți. A lucrat ca voluntară cu copiii cu dizabilități, cu copiii refugiați din Ucraina și nu numai.

“Dorința mea cea mai mare este ca fiecare persoană să-și descopere latura creativă pe care a pus-o Dumnezeu în noi, și indiferent că a ținut, sau nu, o pensulă în mână, să aștearnă pe hârtie minunățiile sufletului său.

Raluca Purici

Asistent social,  implicată în lucrul cu familiile cu nevoi sociale și cu dizabilități din 2008 prin vizite, cursuri pentru părinți și specialiști, ședințe de grup de consiliere, activități de terapie prin joc, etc. Din 2021 este voluntar ARFO fiind implicată în activitățile cu copiii și cu părinții în tabere și la grupul de suport din Iași.

Anca Achiţenei

Psihoterapeut sistemic de cuplu şi familie, cu formare complementară în EFT,
părinte adoptiv a unui adolescent. Cred cu tărie că fiecare avem resursele necesare
să reuşim, uneori avem nevoie doar sa fim validaţi şi să ştim că nu suntem
singuri…
Ca terapeut cred că expertul propriei vieţi eşti tu, sunt pasionată de tot ce înseamnă
vindecare de efectele traumei, fie că trauma înseamnă abandon, neglijare sau abuz.
Îmi place să învăţ, sunt într-un continuu proces de formare şi perfecţionare. Învăț
de la fiecare om pe care-l întâlnesc şi împărtăşesc la rândul meu cu generozitate
ceea ce ştiu şi ceea ce sunt pentru a putea sprijini.

Manuela Amarii

Asistent social și părinte adoptiv, Coordonator al Compartimentului Adopții și Postadopții al DGASPC Iași, căsătorită, mamă a doi copii. 

Dacă ar avea puteri de supererou ar găsi pentru fiecare copil familia proprie, definitivă, în care să se regăsească.

Mihaela Pop

Mihaela Pop, psihoterapeut și psiholog în cadrul Compartimentului de Adopții și Postadopții al DGASPC Iași, căsătorită, mama unui băiat.

Eugenia (Genuța) Erhan

Psiholog Clinician, Psihoterapeut integrativ, Formare in psihotraumatologie, Formator și Supervizor în Psihoterapie

Simona Pojoga

Doctor în psihologie, psihoterapeut de cuplu și familie, autor al poveștilor terapeutice: “Teama lui Ursulici” și “Mi-e dor de tine!”, a experimentat în propria copilărie tentative de adopție.

Ioana Codreanu

Sunt un om ca și tine, cu pregătire în psihologie și medicină, cu o experiență în practică terapeutică de peste 13 ani. Cu multe roluri sociale, pe care singură mi le-am însușit și cu care de multe ori, am greșit, am învățat, m-am împovărat, m-am descoperit și  singură am ales să ies din ele, deoarece nu a fost confortabil, dar doar atunci când am simțit că nu este ceea ce am nevoie.

Toate acestea m-au învățat să dezvolt mai multă cunoaștere despre propria persoană, despre sensul vieții și modul de a trăi viața în armonie cu propria persoană. 

Am învățat  relaționarea interumană  în care aleg să exist  frumos cu mine și cu oamenii ce mă înconjoară, să creez împreună cu ei un mic univers în care viața are alte nuanțe și în egală măsură să fiu propriul creator și autor al poveștii mele de viață. De atunci am dezvoltat în aproape 10 ani, în plan profesional o nouă viziune de abordare integrativă a propriei povești de viață. 

Am reușit să predau această viziune celor care mi-au pășit pragul cabinetului, din care au rezultat frumoase povești pline de farmecul și coloritul vieții, care aduc trăiri și amintiri minunate pline de iubire, admirație, recunoștință și inspirație. 

Din aceste povești de viață și cumulul de informații științifice, am putut realiza un model de abordare integrativ al vieții. Acum, după această mare perioadă de învățare simt nevoia împărtășirii în grup a acestei viziuni  pentru ca împreună  să creăm o viață mai frumoasă, locuri și momente de relaxare și armonie împreună cu oameni mai frumoși în fața lui Dumnezeu, reușind să trăim în armonia universală, firească și nu împotriva acesteia!

Iași

Iași